Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Indre Fjordane lørdag 14.01.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Unngå område med fersk fokksnø. Vinden aukar og dreier. Snø som ligg på bakken frå før, vil blåse inn i nye leområde.
  • Størst fare fra lørdag ettermiddag

Skredfarevurdering

Vindøkning utover dagen kan gi ustabile fokksnøflak, nå mot vest og nord. Det er mange steder mye løs snø tilgjengelig og vindens styrke vil avgjøre hvor omfattende problemet blir. I leheng som får stor pålagring kan skred løsne natrulig. Det vil også være lett å løse ut skred i ferske fokksnøflak.

Fokksnøflak fra onsdag og torsdag ventes å ha stabilisert seg.

Vær obs på at det er noe usikkert hvordan et kantkornlag ved bakken reagerer på nysnøen som har lagt seg opp de siste dagene. Dette er mest aktuelt høyt til fjells i indre deler av regionen.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 13. januar 2023

Tirsdag og onsdag kom det mye nedbør med synkende snøgrense utover onsdag og natt til torsdag. I fjellet blåste det kraftig, først fra sørøst, senere sørvest. Det ble målt over 40 mm nedbør flere steder. Lavest snøgrense i indre del av regionen.

Det gamle snødekket er ujevnt og varierer mellom løs snø, hard fokksnø og glasert skare etter vekslende vær den siste uka. Det er generelt lite snø i regionen.

Det finnes et kantkornlag ved bakken fra ca. 1000 moh. og oppover. Vest i regionen regnes dette ikke som et skredproblem, men det er trolig mer problematisk i indre deler av regionen. Tråkkemaskin utløst skred i Jølster 6.jan antyder at laget kan påvirkes med stor tilleggsbelastning. Observasjoner fra Grasdalen i Stryn forteller om drønn og skytende sprekker på tynt snødekke søndag.

Fredag formiddag var det kaldt og pent vær. Høy temperaturgradient høyt i snødekket gir gode forhold for å danne overflatenær kantkorn.

Fjellvær

Fredag 13. januar 2023

0-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 400 moh natt til fredag. Bris fra nordøst. -14 °C til -3 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Lørdag 14. januar 2023

Ingen nedbør av betydning. Bris fra øst, endring til frisk bris fra øst om kvelden. -15 °C til -5 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS